Thursday 18 July 2019

Valentyn's adventures

        
        
 Translate into English, pls. 

 Part 1.

     Валентин живе у Львовi, на Майорівці на вулиці Пасічній біля 6-ї лікарні,  навпроти  супермаркету «Наш Край».   Андрій живе у Львовi, на Сихові на «Санта Барбарі».  Валентин прокинувся у вiвторок,  о 8-й годині і вирішів провідати Андрія. Він вийшов з дому і пішов пішки по вулицi Пасічній до вулиці Джоржа Вашингтона.  Через 15 хвилин він дійшов до перехрестя(intersectioncrossroad Пасічна-Джоржа Вашингтона. Він подумав чи повернути наліво на Вашингтона чи йти далі по Пасічній.  Врешті решт( after all) він пішов на зупинку, і сів на автобус 47 А.  На цьому автобусі він доїхав до Сихова і вийшов на «Санта Барбарі. Якби у Валентина було більше часу він би дійшов до Сихова пішки.

          Part 2.
          Валентин подзвонив Андрію. Андрій був не вдома, він був на роботі. Валентин хотів щоб Андрій підійшов і поговорив з ним.  Вони домовилися зустрітися о 5-й біля ринку.  Поки що Валентин вирішив погуляти по ринку.  Якби Валентин мав гроші, він би купив хот –дог  але Валентин не мав грошей тому що він витратив їх усі  вчора. Він хотів щоб Андрій позичив йому гроші але він не сказав йому про це під час їхньої телефонної розмови. Так він гуляв по ринку, оглядаючи товари, та час від часу розмовляючи з продавцями. Через дві години Андрій подзвонив йому  і повідомив що він вже приїхав і чекає його біля входу. 


           Part 3.
Привіт Андрій.
-Привіт Вал. Як справи. Чого ти мені дзвонив?
-Розумієш( you know..)  річ у тому( the thing is…) я зламав руку
-Співчуваю( Too bad).  Ти ходив у травмпункт( emergency room)? Ти робив УЗД(ultrasound diagnostics)  чи рентген( x-ray diagnostics)?
-Так, я робив всі ці речі. Але хірург(surgeon)  сказав що ще треба зробити МРТ(M.R.I./tomography ). Але я не маю грошей. Якби я мав гроші я б зробив це сам. Можеш позичити( lend) мені 2-3 тисячі гривень.
-Хм. Якби я мав ці вільні гроші( I wish I had ….).  Я не маю їх зараз. Але я подзвоню брату. Якщо він дасть мені гроші, я дам тобі.  Подзвони мені завтра. Якщо я домовлюся з братом то зустрінемося тут  завтра після роботи  Якби ти мав роботу, ти б не позичав гроші у мене.
-Так.. Якби я мав роботу.( I wish I had….).  Мені треба було знайти роботу раніше. (I should have found…..)
-Якби ти не пив ( алкоголь)// hadn’t drunk  ти б отримав/would have got   нормальну роботу.  Добре. Подзвони завтра. Якщо все буде добре, ми зустрінемось тут десь о 6-й.
-Дякую
-Нема за що.



Part 4.
Він перейшов дорогу і пішов на автобусну зупинку на (біля) "Санта Барбарі". Він сів(got on ...take)  на автобус № 19 і поїхав додому по вулиці Сихівській  на Пасічну. Через 20 хвилин від був на Пасічній. По дорозі додому(on the way home) , сидячи в автобусі,  він думав про те що йому не слід було кидати( shouldn’t have left)  свою останню роботу. Або ж, кинувши свою останню роботу йому слід було знайти( should have found)  нову роботу,  замість того щоб сидіти вдома,  нічого не роблячи(doing nothing) . Йому потрібно було прислухатися(he should have listened to)  до порад свого друга Сашка.



            Part 5.
Подумавши про Сашка він дістав телефон і набрав (dial) його.

-Привіт Вал, не чув тебе вже сто років(for ages) , як справи?
-Нормально. Як у тебе справи? Ти все ще(still)  працюєш на Олбіз інфо?( all-biz.info)
-Так, працюю тут уже 10 років.
-Як справи на Ол бізі?-How are the the things at all -biz?
-Нормально. Нещодавно(recently)  закінчили проект з поляками(the Polish people) . Зараз розробляємо нову систему для індусів(the Indians). Працюємо над нею з Нового Року? А ти шукаєш  роботу?
-Так, .правду кажучи (frankly speaking) шукаю. Потрібні гроші. Я пошкодив руку. Треба гроші на  УЗД, МРТ, рентген та можливо на операцію(surgery).
-Співчуваю(too bad, It’s a pity) . Ок. Нам потрібен сейлз. Ти можеш подзвонити мені в понеділок вранці(on Monday morning) ? Мені потрібно зустрітися з тобою.
-Так звичайно .. Наберу тебе в понеділок. Дякуємо
-Домовилися(Deal).. Немає за що(Don’t mention it).



  Part 6.

Поговоривши з Сашком Валентин вийшов з автобусу і пішов у поліклініку.  Поліклініка № 6 розташована на вулиці Медової печери біля розвилки( a forkroad) з Пасічною. Він увійшов у холл( lobby, foyer) і підійшов до реєстратури( a reception).  
-Добрий день. Перепрошую, а хірург сьогодні приймає?
-Так, візьміть будь ласка талон. Кабінет( офіс) хірурга на cьомому поверсі.  Ліфт не працює.
-Дякую.
Валентин взяв талон і піднявся по сходах на третій поверх.  У коридорі на сьомому поверсі було темно. Декілька лавочок( benches) стояли біля стін.
Хірург оглянув його, і сказав що операцію поки що робити нема потреби.  Валентин спустився вниз по сходах у лобі і вийшов з лікарні.


  Part 7.
Він прийшов додому,  і пішов у свою кімнату( living room). Зліва від входу стояв диван. Перед диваном стояв великий стіл.  На столі лежали квитанції/рахунки за комунальні послуги( utility bills).  Це були рахунки за воду, опалення, електроенергію.  Вони не були оплачені вже ти місяці.  На столі також стояв дисплей та клавіатура. Під столом стояв системний  блок.  На стіні, над диваном висів килим. Навпроти столу, біля стіни стояв сервант( a cupboard).
Валентин запустив браузер і «пішов» на Фейсбук.  У стрічці новин він побачив пости від своїх друзів Кості та Олександра про політиків та політику в Україні. Ці пости були присвячені виборам Президента.  Валентин подумав, поширити чи не поширити пости своїх друзів.  Він був поза політикою і не хотів вдаватися(get in)  до беззмістовних дискусій.  Але подумавши він все таки лайкнув та поширив пост від Костика.
Зараз він працював на  настольному комп’ютері з старим процесором та оперативною пам’яттю у 2 гігабайти.  Колись у нього був ноутбук але він його продав. Він подумав що якби він мав ноутбук то він міг би брати його на роботу.   Якщо йому дадуть ноутбук на роботі то він можливо візьме його додому.




           Part 8.

У квартирі було холодно. Опалення(heating)  відключили два тижні тому, радіатори(radiators)  були холодні.  Валентин не платив по рахунках за комунальні платежі( utility bills) .  Але навіть якби він і платив, опалення все одно б не було.
Валентин  вирішив набрати гарячої води у ванну, для того щоб хоча б у ванні було тепло.   У нього була газова колонка( a gas water heater).  Колонка висіла на стіні над пічкою(a gas stove).  У Валентина не було бойлера( a storage water heater) але він йому був і не потрібен( він не потребував його), тому що у нього була хороша газова колонка.
Кухня була маленька. Ліворуч від входу була раковина( a sink) з новим краном( a tap). Над раковиною була поличка( a shelf). Поруч з поличкою висіла шафа для посуду( a cupboard).  Валентин відкрив шухляду( a drawer) і витягнув сірники( matches) .
Колонка висіла на стіні, над пічкою біля вікна. Біля стіни навпроти( at the opposite wall) був старий білий стіл.  На кухні не було холодильника. Він зламався рік тому і Валентин викинув його. Cтіна за столом ( позаду столу) була вкрита кухонною плиткою( kitchen tile).